PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Tom McRae ★★★1/2

dinsdag 12 maart 2024Het Depot Leuven

Tom
Foto: Tom McRae

Spontane chaos. Daar ging de Britse singer-songwriter Tom McRae voor in het Depot. Toch zeker naar het eind van zijn set tijdens ‘Mend your heart’ waarbij hij een hartslag toverde uit zijn akoestische gitaar door er met een drumstok op te bonken wanneer er een toeschouwer flauwgevallen was in de foyer waar het concert doorging. Dat het er warm was had de artiest al van in het begin vastgesteld maar dat ie net tijdens die song iemand neer zou krijgen ‘I think I broke a heart’ had ie niet verwacht.

Waarover hij zich ook nog verbaasde was dat er zo’n drietal later viertal fans in het publiek waren die zijn songs écht kenden. Nu ja, dat was wat overdreven van hem. Die laatste dacht namelijk dat ‘My vampire heart’, ‘My vampire blood’ heette en de toeschouwer mixte zo dus twee songs, ‘My vampire heart’ met ‘Bloodless’. Voor de gelegenheid veranderde Tom McRae dan ook de songtekst van ‘My vampire heart’ in ‘Spilled some vampire blood’ in plaats van ‘spilled someone’s blood’. Heerlijk.

Hoewel zijn songs behoorlijk donker zijn, stelde ie dat de 190 aanwezigen die op een regenachtige dinsdag in Leuven naar een concert gingen een daad van verzet pleegden. ‘It’s gonna be OK’ liet ie zijn publiek zingen op het einde van ‘Mend your heart’. Het moet gezegd: die harmonieën die de toeschouwers lieten horen, klonken erg goed.

Al vooraan het optreden ging de Brit overigens voor publieksparticipatie toen ie ‘End of the world news (Dose me up)’ zong. De man is kennelijk grotere zalen gewend dan de foyer van het Depot, maar waagde het er toch op om de relatief smalle ruimte in twee te delen om de song tweestemmig te brengen.

Na vier songs ruilde hij zijn gitaar voor de toetsen. Eerlijk? Die variatie was welgekomen toen ie de klanken van de piano liet horen tijdens ‘2nd law’ en ‘Sao Paulo rain’. ‘Wild love’ zette ie dan weer parlando in en daarna liet ie in een Frans nummer horen dat ie erg goed bij stem was. Feilloos sprak ie dan ook zijn kopstem aan. Erg sfeervol klonk ‘Walking 2 Hawaii’, zeker toen ie de song afsloot met fluiten in de micro.

Tom McRae gaf mee dat ie zich in een wereld waar er oorlogen woeden, er een klimaatcrisis heerst, en het nieuws je niet echt vrolijk maakt enz. zich nutteloos voelt. ‘Maar als het (zijn songs n.v.d.r.) iets voor jullie betekent, betekent het iets voor mij.’ zei ie.

Helemaal akoestisch ging ie tijdens ‘Bloodless’ waarbij hij up close and personal zich een weg baande door het publiek naar achter. ‘Het is hier een stuk kleiner dan het lijkt’ zei ie toen ie richting bar trok. Later zou ‘m trouwens een pintje aangeboden worden. Het was een van de hoogtepunten uit een puike set die veel langer duurde dan de website van Het Depot had aangegeven (ruim 100 minuten in plaats van een uurtje) waar die andere Tom (Helsen n.v.d.r.) op slechts een aantal meters van ons naar keek.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter